Elementarism hos Shikárerna

Jag har suttit och funderat fram och tillbaka under hela dagen om jag ska eller inte ska skriva denna post. Nackdelarna med att skriva en post som detta är att folk tar för mycket på orden, de läser för mycket och glömmer bort att fantisera och tänka för sig själva, speciellt Forsberg och Ankan har problem med detta. Dock mycket mindre i Ankans fall, speciellt med tanke på att jag misstänker att pojken läser rätt så mycket och istället glömmer bort stora delar av vad som borde fastna istället, men, men…

I slutänden ser det ändå ut som att jag beslutade mig för att skriva en post i alla fall, med en emfas på att använda sin fantasi och tillämpa det fritt och inte lägga för mycket vikt på alla detaljer.

Som jag beskrivit förr så är elementarism mycket av puzzel eller kanske lego är en bättre beskrivning. De flesta magierna består utav olika kombinationer av element i olika styrkor som förs samman på ett visst sätt. När det kommer till Shikárerna så gör de precis som de Norrländska Magikerna förutom att de bara kan använda tre av de fem grundläggande elementen, Aether (kallad Astral i norr) och Water är element de aldrig riktigt haft möjlighet att lära sig då det är för lite partiklar av vatten i Taraien för att lära sig manipulera dem.

Skillnaden mellan elementarister i norr och bland Shikárerna är att på Magicka så lär elementaristerna ut baselementen och även kombinationsmagier, specialmagier, fusionsmagier. Dock när det kommer till Shikárerna så kan de bara kombinationsmagier och de lär inte ut mer än elementen och vissa få kombinationsmagier, resten måste de dock lära sig på egen hand eller lära sig genom att observera andra vattenkrigare.

Åter dock till hur det fungerar spelmässigt. Alla vanliga elementarister klarar bara av två stycken fokuspunkter dessa befinner sig oftast i handflatorna. Just på grund utav detta så använder elmentaristerna händerna väldigt mycket i sina magier. Det är lite avslöjande när händerna både lyser enligt det elementet man förbereder karaktär. Om man förbereder eld så brinner händerna, om man förbereder jord så stelnar händerna och blir torra och ser ut som jord och sten och avger ett ljusbrunt sken. Vind avger ett ljust sken och får luften att vibrera och vina runt händerna. Det hela är dock rent visuellt tills man låter magin manifestera. Ju mer partiklar man samlar, ju större blir effekten runt fokuspunkterna.

På grund utav flertalet avbrott och störningsmoment, så har jag kommit av mig litet.

Det visade sig att jag höll på att bli sjuk så det var väl en bidragande faktor till mina koncentrationssvårigheter. Känner mig lite på bättringsvägen nu så ska se om jag kan få ut något mer av värde… eller snarare något av värde.

Shikárerna har inte mycket teoretisk kunskap bakom sin elementarism utan ser den mer som en naturlig växande process som utvecklas med tiden, därför är alla Shikárernas magiker naturliga magiker och inte magiker som har inskolat sig senare. Då en person med en vild förmåga inte skulle kunna överleva så resulterar detta i att vildmagiker sällan dyker upp bland Shikárerna, oftast för att den magiska kraften manifesterar sig hyfsat tidigt därav minskar risken för att den skulle kunna bli en kontrollerad kraft.

För en Shikár att kasta magi så sker detta oftast i slungande, vida gestikulerande former. Magin måste slungas ut, svingas, ledas och kastas bort från kroppen. Därför använder de hela kroppen bakom sina magier, då den härstammar och kommer från händerna. Att kasta eld från händerna måste skes som att humpa en vattenballong. Eld flyger inte, det faller, mer som en mer fast konsistens av vatten. Då blir det oftast att dra bak armen, kanske även böja kroppen och sedan slunga eller kasta iväg elden i en båge för att nå sitt mål. Eld har en väldigt begränsad räckvidd just på grund utav detta och flyger inte så speciellt långt från magikern under vanliga omständigheter. Jord flyger bättre, men vind flyger bäst, vind flyger rakt inom en enorm räckvidd innan magin splittras.

Så tänk dig att när man slungar eld så slungar Shikárerna som de har en ballong i handen, den är lätt, flyger inte så långt, och ju längre man kastar den, ju svårare blir det att träffa då naturliga element kan ändra riktningen på den. När man slungar jord är det som att slunga sten, går hyfsat rakt, är hyfsat lätt att styra, även om det blir svårt att träffa precist på längre avstånd. Vind är precist och nästan som att man inte slungar utan skickar iväg, nästan som att man blåser iväg det.

Enligt Shikárerna i vattenordern är detta att lista ut hur man kombinerar magier för att få önskvärd effekt ett bevis på vishet och kunskap. Alla elementen som går att hantera fungerar på ett visst sätt och sätter man ihop dem precis så, så kan man få den effekten man söker. I början måste man göra det i steg, ett element i vardera handen (nivå 2) och sedan kombinera ihop dem med att ena handen gör ena biten och andra handen gör andra biten. Som i exempelvis en sköld.

Låt oss säga att en Shikár ska göra en sköld för att tillfälligt skydda sig mot flygande projektiler, typ ett dussin kunais. Han vill göra en fast sköld som är hård och väljer därför att göra en jordsköld. Kan inte magikern då kombinationsmagin utantill måste det göras i två steg; först laddar magikern samtidigt upp jord i ena handen till den önskade mängden (rank 1 till 5 beroende på hur bra på att bemästra magikern är plus vilken effekt magikern önskar) och sedan luft eller vind till den önskade mängden i andra. När laddningen är klar, så kastar magikern magin genom att svinga först vindhanden åt höger och skapa en sköld framför en av vind och sedan med jordhanden åt vänster slänger in jorden i den hinna av vind som den skapat för att förstärka skölden. Efter just denna fas så kan magikern upprätthålla skölden, eller försöka hålla jorden på plats genom att istället kanalisera vind i bägge händerna och hålla vindpartiklarna på plats i skölden. Detta tar all magikerns uppmärksamhet och drar enormt mycket energi också så magikern är fast i detta om magin inte är självupprätthållande.

Kan däremot magikern redan detta med sköld så behövs bara en rörelse, med en hand, och laddningen går smidigare och snabbare då elementen i princip slås samman samtidigt i en mer blandad procedur som tyder på skicklighet och smidighet att kontrollera allting.

När det kommer till de tre elementen de kan så kallas dessa magier för baselement. Ens rang i dessa magier, vilket begränsas av ens elementarism, avgör hur stor kontroll man har över elementet samt även hur mycket och hur starkt man kan göra det. Man skulle nästan kunna säga att dessa element är som färdigheter snarare än magier då dess rang fungerar mer som nivåer på färdigheter än som magier med fast effekt. Dock så kräver vissa kombinationer en viss expertis inom vissa element. Första nivån betyder att du kan samla, manifestera och styra dina partiklar och ju högre nivån går ju mer kan du göra med mindre energi och det avgör även dess destruktivitet och styrka. I norr kallas Magin Eld I för Kontrollera Eld I, även om det förkortas även där som Eld I (mark eller rang ett, är vad man skulle säga för I).

Så för Shikárerna har rörelserna en enormt stor del att göra i deras magiers tillämpning, vilket det även har för norrländska magiker om än mindre än för Shikárerna. Notera även att nivån inom elementarism i detta fall avgör hur många element man klarar av att hantera samtidigt samt även hur bra man klarar av att hantera partiklarna i allmänhet. Har du rang I kan du bara använda ett element i taget och kan därför inte göra kombinationsmagier, har du nivå två kan du göra kombinationsmagier, och ju högre du kommer ju mer kan du göra tills du till slut klarar av att göra fusionsmagier vilket är den högsta typen av magier dock så känner inte ens Shikárerna till detta så det är för någon annan gång.

Så lite förklaring om elementens karaktäriserande drag ifrån ögonen på en Shikár;

Eld
Eld har kort räckvidd, är i Taraien den minst kostsamma magin och med störst styrka och destruktivitet. Eld är dock ett tecken på styrka och makt, och att hantera eld är även svårt då eld har en tendens att växa. Manifesterar man eldpartiklar så tenderar elden att samla på sig fler partiklar då det finns mycket mer eldpartiklar än de andra i Taraien. Kort räckvidd, hög skada, lång varaktighet och låg energikostnad är dess karaktäriserande drag.

Jord
Jord har hyfsat lång räckvidd och är ett hyfsat balanserat element. Det lyder mycket till fysikens lagar och är enkelt att hantera och då mycket består av jord så gör det upp för saknaden utav jordpartiklar. Jord är dock osmidigt och klumpigt att hantera, delvis för att jord sitter oftast fast i annan jord och drar därför ofta med sig oönskad spill. Det har en medelmåttlig destruktivitet men en enorm styrka och ihållighet. Medelmåttlig på det mesta, lite klumpigt att hantera och hög ihållighet är dess karaktäriserande drag.

Vind
Vind är lätthanterligt, har en väldigt lång räckvidd och utöver eld så finns det i en hög densitet, speciellt under natten då den kommer nära eld i densitet. Vind är svårt att se och går att tillämpa på många sätt. Används väldigt mycket i många kombinationer och agerar ofta ledare eller kapsel för många magier. Är dock den minst destruktiva magin med en väldigt låg styrka, men en oöverträfflig snabbhet som är väldigt användbar. Lätthanterlig, lång räckvidd, många användningsområden, snabb, minst destruktiv med låg styrka är dess karaktärsdrag.

Populära och kända kombinationer bland Shikárerna;
Självfallet så lär sig folk av varandra och listar ut saker av varandra. I vissa fall så visar även Shikárerna magier för varandra och lär ut nödvändiga kombinationer som de håller inom klanen/shinen/ordern/ordernsgruppen. Vissa kombinationer är dock väldigt naturliga och visas upp väldigt ofta även om själva användandet måste listas ut på egen hand.

Sköld1 (Vind+Element)
Går att göra med vad som helst, mot vad som helst. Dock så avgör elementens densitet, kostnad och funktion vad man använder. Skölden är enbart temporär och fungerar som ett sätt att avvärja eller parera anfall. En sköld går även att göra enkomt med vind, vilket lärs ut tidigt. Oftast med hjälp utav bägge händerna framåt eller en hand som sveper framför sig.

Boll2 (Vind+Element)
Eld flyger väldigt dåligt och inte alls snabt, jord rör sig långsamt och kräver bra teknik, men om man bara lägger till en sfärisk form av vind runt och skjuter iväg elementet i denna kapsel så höjer man både räckvidd och hastighet på magin. Används väldigt ofta.

Väg3 (Jord+Element)
Ibland vill man göra dolda anfall som inte ses av motståndaren och därför är svårare att undvika. Att då blanda jord och ett element för att anfalla via marken är då hyfsat populärt, kostar mycket, tar mycket tid, men kan vara användbart. Påverkar oftast alla i ens väg.

Stråle4 (Vind+Element)
Fungerar precis som bollen förutom på kort avstånd. Man använder vind för att göra en tunnel och pressar in så mycket energi man kan av det sekundära elementet genom tunneln mot målet. Enda nackdelen dock är att det upptar bägge händerna och man är inte så mobil under tiden heller.

Plym5 (Vind+Element)
För att anfalla alla framför sig, man vänder oftast bägge händerna, vind för att sprida elementet i en plymformad formation framför sig samt även att trycka ut elementet i en högre hastighet. Samma nackdelar som strålen, men kortare räckvidd, fördelen är ju att man träffar fler mål. En plym rakt ovanför en kallas för fontän om än funktionen och kombinationen är den samma. Dock löper kastaren själv hög risk för att bli påverkad av sitt eget anfall, dock så kan man då anfalla fler i samma veva.

Elementhand6 (Vind+Element)
Här behövs egentligen inte vind tillämpas, men görs det för att skydda händerna från eventuella skador och bakslag. Vinden används även för att få mer kraft i anfallet när man använder jord. Elementhänder är effektiva enbart i direkt närstrid.

Well, jag antar att detta kanske kan sätta folk på rätt spår i tänkandet. Well, well…


  1. Shield 

  2. Ball 

  3. Way 

  4. Beam 

  5. Plume 

  6. Elemental Hand 

Herid Fel

Well, ain't a blog enough?

You may also like...